lauantai 13. huhtikuuta 2019

Palmusunnuntain ihme




Ylikonstaapeli Tauno Kähtävä asemoi itselleen työvuoron palmusunnuntain aattoon. Kokemuksesta hän tietää, että poliisilla on silloin palvelukysyntää Lovetun piirissä jos kohta muuallakin, mutta muu maailma ei Kähtävää huoleta. Palkan maksaja on sijoittanut hänet kustannuspaikalle Lovettuun.

Vasta on selvitty toisesta vuotuisriitistä joulusta niin jo pääsiäinen painaa päälle. Kuusivarkaudet on selvitetty ja asiakirjat toimitettu syyttäjälle. Joulu on lasten juhla, mutta pääsiäinen tapahtumiltaan väkivaltainen ja se saattaa heijastua myös sesonkirikollisuuteen.

Järjestäytyneen rikollisuuden salakavalin muoto saa nyt kiinteän ja näkyvän hahmonsa. Rikollisperheet, joiden omertaa on vaikea murtaa astuvat esiin talven jälkeen kalvakoina, mutta toimintaan valmiina. Toiminta on organisoitunutta ja ryhmät varustautuneet teräasein. Keittiön laatikoista isojen leipäveitsien, paistolastojen ja viinipullonavaajien joukosta on kaivettu esiin RUK:n kurssipuukko tai partiopuukko, jonka ”ole valmis” kaiverrus kehottaa nyt aivan toisenlaisiin tekoihin.

Rikollisperheiden lapset opetetaan tähän rikoslajiin jo varhain. Se järkyttää myös muuta lainkuuliaisuutta eikä ole ihme, että työpaikalta katoavat kopiopaperit ja parhaat Ballograph –kynät henkilökunnan rintataskuihin. Erityisen moitittavaksi rikollisuuden tekee häikäilemätön taloudellisen hyödyn tavoittelu. Rikosesineitä tultaisiin perinteen mukaisesti käyttämään vaihdon välineinä rahan ja elintarvikkeiden hankkimiseen. Yleensä tämä rikoksen loppuvaihe suoritetaan tunnistamattomaksi naamioituneina ja siihen valjastetaan rikollisryhmien nuorimmat ja vikkeläjalkaisimmat jäsenet.

On haaskausrikollisuuden synkkä vuodenaika.

Isät taivuttavat valkoisina hohtavat pajupensaat lasten ulottuville ja kaikki silpovat niistä teräaseilla oksia. Toisen metsässä lymyilevät suloiset pajunkissat uhrataan oman taloudellisen edun tavoittelulle.
                     
-       Kyllä ne siihen ensi kevääksi kasvavat, saattaa isä sanoa lapsilleen äidin pitäessä vahtia.
-       Eihän näillä ole mitään muutakaan käyttöä, pyrkii äiti neutralisoimaan rikollisen toiminnan jättäen täysin huomiotta pajun merkityksen energiajakeessa.

Ylikonstaapeli Kähtävä ei täysin luota yhteiskunnan kykyyn torjua tätä rikollisuutta. Jutut päätyvät helposti sovitteluun ja jätetään syyttämättä huomioimatta lainkaan niiden yhteiskunnallista kytköstä ja eläinsuojelullista ulottuvuutta. PajunKISSOJEN silpomisen eetosta ylläpidetään rikollisperheissä kesällä KOIRANputkien katkomisella.

Palmusunnuntain varhaisia vieraita varten Kähtävällä on omat konstinsa. Hänen talossaan on kyllä sähköt, mutta ovikello on mekaaninen kolkutin. Kun sitä käyttää, vipuvarteen sidottu huomaamaton 0.30 –vahvuinen siima nykäisee räystäältä joulupukin naamarin, jonka tyhjät silmät tuijottavat suoraan rikoksen loppuvaiheen suorittavia lapsia. Silloin pajunkissat putoavat kynnysaskelmalle ja lapset juoksevat kirkuen tiehensä.

Kukaan ei ole koskaan tullut kyselemään pajunkissoja jälkeenpäin ja Kähtävä sitookin niistä varpuluutia, joilla pärjää juhannuskoivuihin asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti